Strammer Max

Het uit Berlijn of Saksen stammende gerecht Strammer Max is in Nederland en Vlaanderen bekend als uitsmijter. Het is een versterkend gerecht, waarvan de naam zoveel betekent als ferme, stijve lul.

9 Replies to “Strammer Max”

 1. “Bekendstaan” zou hier fout zijn want de betekenis daarvan omvat een aspect van reputatie. Van Dale: “op de genoemde /manier/ gekend worden.” “Dit gerecht is in Nederland en Vlaanderen bekend als uitsmijter, maar het staat er niet algemeen bekend om zijn stimulerende werking op het mannelijk geslacht.” Een gerecht dat bekendstaat als uitsmijter is een erg agressief gerecht. In de oorspronkelijke context staat de uitsmijter juist bekend als induwer.

  Max komt uit het gesproken Platsaksisch en het lijkt me niet eenvoudig uit te vinden wie deze lul van een Max ooit geweest is.

 2. Dat zijn aliasses. Sufferd.

  Moet je ongesteld worden trouwens? Je bier-, worst- en eiergehalte is ongekend hoog.

  Voor de vastenperiode aten wij vroeger niets anders. Zucht. Een klein beetje heimpijn krijg ik nu wel.

 3. Dat gehalte is bij mij altijd hoog, hoewel toen ik in Nederland woonde het worstgehalte lager was (omdat Nederlandse worst in de regel niet te vreten is) en het biergehalte hoger (omdat ze in Nederland wél Belgisch bier mogen importeren). De Freilandeier zijn zowel hier als in Herveld geweldig. Vastenperiodes heb ik nooit gekend.

 4. Ik zal je wel wat Belgische bieren doen toekomen, per aangetekend sixpack.

  Dat vasten was alleen een formaliteit.
  Zoals het doopsel bij mij ook alleen een formaliteit was. En de trouwceremonie. Pffffhrmmmm.

  Ik heb daarnet de alcoholtest gedaan via één van jouw advertenties, want ik werd toch al dronken.
  Nu blijkt dat ik echt een alcoholprobleem heb, de zeikerds. Ik ga er nog een nemen. Tschuuss.

 5. Mensen verliezen is zo’n beetje wat ik doe in het leven.

  Overigens doelde ik niet op pilsners. Daarvan kan ik zo’n beetje alles drinken behalve Bavaria. De laatste tijd ben ik vooral aan de Urquell, omdat ik dat afgelopen zomer in Bohemen ben begonnen te tanken en niet meer ben gestopt. Eigenlijk moet het worden afgewisseld met clandestiene slivo en de sappen van bikerwijven, maar het kan niet altijd vakantie zijn.

Geef een reactie