Uit Moyland

Op deze eerste ledige zaterdag sinds maanden en maanden, brachten wij uit Moyland de volgende voorwerpen mee. Welnu, er lag nog veel meer natuurlijk, maar Jan Splinter is nog lang niet door zijn winter.

  • Joseph Beuys door Heiner Stachelhaus
  • Een affiche van een expositie uit 2004, over het Anholter-Moyländer Kräuterbuch uit 1470 (waarover later ongetwijfeld meer, want dit schreeuwt om diepgravend onderzoek). De afbeelding toont een alruinwortel die, zoals het hoort, wordt geoogst door een hond.
  • Een potlood met opschrift: “Jeder Mensch ist ein Künstler” — Joseph Beuys

Il faut cultiver notre jardin.

Frikandel

Zelden heb ik zo veel van mijn ouders gehouden als op de dag dat ik voor het eerst een frikandel at. Ik ben niet “beschermd” opgevoed, maar diverse verschrikkingen uit de omliggende wereld zijn mij als kind in een allochtoon gezin bespaard gebleven. Het zal rond het begin van de puberteit geweest zijn dat het ontdekken begon, de leeftijd waarop je met klasgenoten en vrienden eropuit trekt en waarop bovendien het grote incasseren dat het leven is een aanvang heeft genomen. De frikandel kon daar wel bij, hoe onaangenaam de ervaring ook was.

De frikandel staat niet alleen, maar behoort doet een arsenaal van versnaperingen, in een snackcultuur van smeerpijperij die in de hele wereld geen weerga kent. Deze cultuur manifesteert zich in zogenaamde cafetaria’s. De gebrekkigheid van dat woord – wat zou in vredesnaam een cafetaria moeten zijn? – wijst er al op dat er iets helemaal niet in den haak is. De “patatjes speciaal” en de “vleessnacks” dragen er bij aan een walm die uniek is voor Nederland en die wellicht samen met de margarine uit de burgerkeuken de olfactorische signatuur van het land bepaalt, zoals in de hel alles naar zwavelige dampen riekt.

Je kunt je afvragen of de Nederlander deze verschrikkingen echt zelf wil. De Imbissbude die hier in Wyler nagenoeg op de landsgrens staat is een goudmijn. De klanten zijn voornamelijk Nederlandse werklui uit de regio, ongecompliceerde mensen die de voorkeur geven aan eetbaar voedsel. De formule is simpel: als je een broodje worst bestelt krijg je een broodje worst en niet, zoals aan de andere kant van de grens, een spons met wee en licht zurig, tot drol geperst slachtafval.

Een ander (willekeurig) voorbeeld is de friettent Van Gogh in Amersfoort. Daar worden de aardappelen in de zaak tot friet gesneden en op z’n Belgisch dubbel gefrituurd. Ze hebben er zelfs Belgische mayonaise. Helaas hebben ze ook de gebruikelijke mierzoete junksauzen zoals Hollandse mayonaise (“frietsaus”) en joppiesaus, en natuurlijk vleessnacks als de verderfelijk stinkende pikanto. Maar goed, je mag geen wonderen verwachten. Dat de zaak zo goed loopt vanwege de friet heeft toch iets weg van een lichtpuntje.

De frikandel is hoe dan ook de Nederlandse vleessnack par excellence. Je vraagt je af wat er in de uitvinder gevaren moest zijn. Je zou denken dat hij een snack heeft willen ontwikkelen die in alle opzichten zo weerzinwekkend mogelijk is: de geur, de vorm, de kleur, de textuur, de consistentie en de smaak. Alleen kijken naar een frikandel, of het ding aanraken, is al buitengewoon onplezierig. En als je de frikandel dan toch gegeten hebt is het leed nog lang niet geleden. Urenlang zul je er bij iedere geringe oprisping pijnlijk aan herinnerd worden wat je gedaan hebt.

Met het woord “frikandel” is iets bijzonders aan de hand. In de aangrenzende landen kennen we de frikadel. Dat is een gekruide en meestal vrij uiige gehaktbal of -schijf. Bepaald geen delicatesse, maar het is wat het is, namelijk gehakt. In een eerdere versie van het Wikipedia-artikel “Frikandel” stond vermeld dat men in Europese landen de frikadel kent. Die formulering beviel me, want de suggestie werd erdoor gewekt dat Nederland gustatief geen Europees land is. Het ligt op de gastronomische landkaart binnen de frikadellengrens, maar ze hebben er geen frikadellen. In plaats daarvan hebben ze iets nieuws uitgevonden, iets eigens: de frikandel met een ‘n’.

De frikandel werd uitgevonden in het herrijzend Nederland van de sombere jaren 50. Het vreemde is dat het vervolgens een halve eeuw heeft geduurd voordat het woord “frikandel” in de spelling werd opgenomen. Van Dale en de Taalunie hebben het bestaan van de frikandel al die tijd ontkend! En dat terwijl de Europese frikadel wél in hun woordenlijsten was opgenomen.

Het ding “frikandel” was in de landstaal niet gekoppeld aan een woord “frikandel.” Het zweefde rond in een soort imaginaire oerwerkelijkheid buiten de taal en mocht blijkbaar niet officieel benoemd worden. Toch sprak iedereen erover. Het is onmogelijk om iets alomtegenwoordigs consequent niet te benoemen. Het probleem is een jaar of wat geleden verholpen. De frikandel bestaat nu volop.

Soldiers of the Sea

Op de radio, WDR 3: Jakob Gimpel – The Song of the Soldiers of the Sea, Konzertparaphrase über ein Couplet aus Jacques Offenbachs Oper Geneviève de Brabant, gecomponeerd voor piano in 1942. Ik vind dat allesbehalve fijne muziek om tijdens mijn lunchpauze een Strammer Max bij te verorberen.

Cultuurhistorisch gegeven: de melodie van de Amerikaanse mariniershymne, “From the Halls of Montezuma to the Shores of Tripoli,” die tijdens de Tweede Wereldoorlog onsterfelijk populair werd, is ontleend aan de komische opera Geneviève de Brabant van Jacques Offenbach en wordt daarin gezongen door twee gendarmes.

Forschung

Der Fluß, sagte Julio, dulde keine Menschen. Bevor Aguirre sich hierhin aufgemacht habe, sei er bei Verstand gewesen. Erst hier sei es ihm eingefallen, sich zum Imperator zu erklären.

Ein verrückter Mörder, sagte Bonpland, der erste Forscher des Orinoko! Das ergebe Sinn.

Dieser traurige Mann habe gar nichts erforscht, sagte Humboldt. Ebensowenig erforsche ein Vogel die Luft oder ein Fisch das Wasser.

Oder ein Deutscher den Humor, sagte Bonpland.

Humboldt sah ihn mit gerunzelten Brauen an.

Nur ein Witz, sagte Bonpland.

Aber ein ungerechter. Ein Preuße könne sehr wohl lachen. In Preußen wird viel gelacht. Man solle nur an die Romane von Wieland denken oder die vortrefflichen Komödien von Gryphius. Auch Herder wisse einen guten Scherz wohl zu setzen.

Daran zweifle er nicht, sagte Bonpland müde.

Dann sei es ja gut, sagte Humboldt und kraulte das von Insektenstichen blutige Fell des Hundes.

— Daniel Kehlmann, Die Vermessung der Welt

Unlikely bestseller heralds the return of lightness and humour to German literature, The Guardian, 16 Jul 2006

Melk

Tussen de bedrijven door schrijf ik wat scripts die de teksten uit de puinhopen van het voormalige groenefee-forum peuteren, en deze omzetten naar min of meer geldige HTML. Ik ben ervan overtuigd dat werken met regular expressions beschermt tegen al dan niet alcohol-geïnduceerde dementie.

Hieronder volgt alvast een extractie van de spraakmakende melk-thread. (Niet alle externe links en gelinkte afbeeldingen zijn nog actief.)

Melk

Helfrich (07/24/06 om 13:40:46):

Melk is een interessante drank. Aan de melkachtige verschijning van de louche heeft absint bijnamen te danken als “un petit lait du Jura”. Toch is melk in mijn beleving zo’n beetje het tegenovergestelde van absint, namelijk nagenoeg ondrinkbaar. Een beetje opgespoten melk in de eerste koffie van de dag kan nog net, maar verder acht ik het slechts geschikt als grondstof voor boter, kaas en (met mate) room.

Maar dat alles maakt melk niet interessant. Terwijl kwaliteitsabsint ooit werd verboden op onjuiste gronden, geldt voor melk exact het omgekeerde. In Nederland dan toch. Het is door de overheid opgedrongen als wondermiddel, terwijl het aantoonbaar schade toebrengt aan de gezondheid. Het wakkert allergieën aan, kan migraine en ademhalingsproblemen veroorzaken, verstoort de spijsvertering, drijft mineralen af en kan de tumorgroei stimuleren.

Waarom drinkt iedereen in Nederland melk? Allicht niet omdat het zo lekker is. Zeker bij het eten is het een smaakverpester bij uitstek.

In de jaren dertig van de vorige eeuw besloot de Nederlandse overheid dat het economisch gunstig was als de Nederlanders hun eigen melkplas zouden opdrinken. Daartoe werd het Zuivelbureau in het leven geroepen, waaruit de gewetenloze Joris Driepinter werd geboren die met gesubsidieerde “schoolmelk” de jeugd begon te vergiftigen.

Inmiddels weten we genoeg over zuivelproducten om geen melk meer te drinken. Of met mate, voor wie het vette uiervocht om onverklaarbare redenen lekker vindt. Toch blijven de zogenaamd nuchtere Nederlanders geloven in de oude leugen dat melk gezond is, de stortvloed aan publicaties die het tegendeel aantonen ten spijt.

In de natuur dient melk als voeding voor zuigelingen. Als energiebron bevat het melksuiker, lactose. Dat wordt afgebroken door lactase, een enzym dat vanaf het tweede levensjaar steeds minder wordt aangemaakt en vanaf het derde levensjaar vaak helemaal niet meer. Daarom wordt zo’n tweederde van de volwassen wereldbevolking acuut ziek na het drinken van melk. Van oorsprong veetelende volkeren hebben vaak een iets hogere lactosetolerantie, maar ook dan geldt dat melkconsumptie een feest is voor lactobacteriën die de darmflora overwoekeren.

Daar komt bij dat melk een overvloed aan eiwitten bevat die goed zijn voor de zuigeling, maar die ziekmakend zijn voor volwassen individuen. Ze ontregelen de nieren en roepen soms allergische reacties op. In oudere kinderen kunnen gedragsstoornissen als hyperactiviteit ontstaan. De in melk aanwezige groeifactoren hebben doorgaans weinig effect op volgroeide weefsels, maar jonge kankercellen kunnen er welig van gaan tieren.

Van melk wordt wel beweerd dat het goed zou zijn voor de botten. Het tegendeel blijkt waar. De kans op botbreuken neemt voor stugge melkdrinkers explosief toe. Daarbij lopen ze op latere leeftijd een groot risico op ernstige botontkalking. De oorzaak daarvan zijn de melkeiwitten die extra calciumverlies in de nieren veroorzaken. Wie calcium wil opbouwen kan beter magnesium- en vitamine D-rijk voedsel tot zich nemen, omdat daarmee de calciumopname wordt gestimuleerd.

De meeste schadelijke stoffen, zoals lactose, blijven na stremming achter in de ‘wei’. Daarom zijn zuivelproducten als kaas in de regel aanzienlijk minder toxisch dan melk. Van de wei kunnen dan weer andere ranzige drankjes worden gemaakt, zoals Red Bull.

Toegegeven, iets hoeft niet gezond te zijn om geconsumeerd te worden, maar het moet toch wel over een of andere meerwaarde beschikken. En melk is behalve ongezond eigenlijk alleen maar ranzig. Voor alcoholici en zelfs rokers is veel meer begrip op te brengen dan voor die melkdrinkers met hun ziekelijke en onsmakelijke verslaving, die ze als fanatieke gelovigen openlijk trachten te legitimeren met aperte onwaarheden en regelrechte leugens. Het moet een soort identiteitskwestie zijn, een soort gemeenschapszin onder de melkdrinkers of iets dergelijks — een andere reden om melk te drinken kan ik niet bedenken.

Overigens circuleren er statistieken die suggereren dat er in België per hoofd van de bevolking minstens zoveel melk wordt geconsumeerd als in Nederland. Toch heb ik nog nooit een volwassen Belg melk zien drinken. Ra, ra, hoe kan dat?

edit: plaatje Jossot

F@TM@N (07/24/06 om 17:47:14):

Wist niet dat melk zo slecht was

Drink trouwens nooit melk ,gebruik het alleen om pannekoekbeslag te maken en voor in de pindasaus.
Kaas heb ik een allergie voor m`n handen en voeten zwellen op en ik krijg rode vlekken.
Zodat alleen de room ( bijna nooit) de kwark ( kan ik wel tegen dus een paar keer per week ) en de roomboter ( I am loving it ) over blijven

Ik ben gek op roomboter ga biologische halen bij een boerderij in Ammerstol ….en als ik voor m`n werk in belgie ben neem ik ook altijd een paar pakjes mee.
Nu ga ik einde van de week naar Hongarije ….waar alles in de reuzel wordt gebakken …. was die ranzige eigenschap van de snorren eigelijk weer een beetje vergeten . Maar een paar Unicum laat al het overtollig maagzuur verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Helfrich (07/24/06 om 23:15:34):

Ik haal mijn boter altijd in België of Duitsland. Zelfs die flauwekulboter van “Frau Antje” is minder waterig dan wat in Nederland voor “echte boter” of “roomboter” moet doorgaan. (Niet dat ik ooit iets van Frau Antje koop — dat gaat me dan weer net te ver.)

Reuzel is nog altijd minder ranzig dan margarine. Dat is immers oneetbaar, stinkt in de pan als de ziekte en heeft verder ook niets met boter te maken.

Ik werk hier enkel met boter (what the fuck is “room”-boter?) en olie (doorgaans olijf-).

Overigens ging het gebruik van olijfolie mij in Spanje ooit te ver. Zelfs de geitenkaas en de serrano druipen ervan en rond etenstijd zijn de steden doordrongen van de geur van verbrande olie. Er is geen ontkomen aan. En de digestiefcultuur is er ook niet je van het. Italië, Frankrijk en Griekenland bevallen wat dat betreft een stuk beter.

Loordy (08/16/06 om 16:02:04):

Hoi,

is melk dan echt zo slecht?

ik was via google wat zoeken over een melk verslaving en kwam hier terecht

maar ik drink zo 3 liter melk per dag hoe schadelijk is dit dan ?

mvg loordy

Helfrich (08/16/06 om 17:14:58):

Ik zou zeggen dat er aangenamer manieren zijn om jezelf te vergiftigen. Ga rustig zitten en neem een absint. Dat is een soort anijsmelk.

Loordy (08/16/06 om 18:27:21):

melk is toch geen vergif  :-/

als het daadwerkelijk zo slecht is zouden ze het toch wel niet verkopen? ::)
Helfrich (08/16/06 om 19:15:52):

Of iets vergif is hangt af van de dosering. Van alcohol, teer of nicotine heb je minder nodig dan van water om schadelijke effecten te ondervinden. En van thujon zou je veel meer moeten binnenkrijgen dan ooit in een fles absint zit.

Op een pak melk zou een waarschuwing in vette zwarte letters op een wit vlak niet misstaan, al zijn smeuïge close-ups van poreuze beenderen, verziekte nieren, door rot aangetaste darmwanden en door tumoren doorwoekerde testikels waarschijnlijk effectiever.

Christian (08/19/06 om 13:46:56):

Interessant topic..het schijnt inderdaad niet zo gezond voor de volwassen mens te zijn als gedacht werd..een paar informatieve links:

http://utopia.knoware.nl/~wwitsel/main/artikelen/melk1.html

http://www.fonteine.com/melk_ongezond.html
Loordy (08/19/06 om 18:43:44):

nu ik het zo lees verbaas ik me zelf

vanaf me 8ste drink ik meer melk dan een leeftijds genoot het is nu op me 16e zo 20 liter per week wat inhoudt dat dat zo kleine 3 liter met dag is

en de bovenste link geeft aan holten ontsteking laat het nu net zijn dat ik 4 jaar geleden voorholthooftontsteking heb gehad

Link 2

citaat : Een tijdje geleden het bericht dat melk diabetes 2 kan voorkomen

dit klopt niet want ik heb diabetes  verkomen kan wel maar niet bij mijn

Uit onderzoek bleek dat kinderen die de meeste melk dronken ook zwaarder waren geworden. Oorzaak was niet het melkvet maar juist de calcium in melk. Kinder die meer dan 2 glazen melk dronken hadden duidelijk een hogere BMI waarde dan kinderen die maar 1-2 glazen dronken. Niet het zuivel vet maar juist de inname

klopt wel ik heb overgewicht

Ga toch maar eens er even over nadenken  😮

Helfrich (08/19/06 om 18:58:01):

Ik denk dat dit zo’n beetje de kern van de zaak is (afgezien van het smaakaspect): “melk is niet erg gezond maar wel erg goed voor de Nederlandse economie.”

Kroeze (08/19/06 om 21:23:55):

Loordy schreef:

klopt wel ik heb overgewicht

Ik ben zelf ook wat aan de maat.
Een paar jaar geleden kwam ik bij een dieetist om daar eens wat aan te gaan doen. Na het maken van een lijstje van wat ik zoal tot mij nam, o.a. 3 liter melk, werd de melk direct van het lijstje geschapt. Dit resulteerde in een gewichts verlies van 15 kilo. Dat was dus alleen de melk.

Loordy (08/20/06 om 15:03:52):

Kroeze schreef:

Ik ben zelf ook wat aan de maat.
Een paar jaar geleden kwam ik bij een dieetist om daar eens wat aan te gaan doen. Na het maken van een lijstje van wat ik zoal tot mij nam, o.a. 3 liter melk, werd de melk direct van het lijstje geschapt. Dit resulteerde in een gewichts verlies van 15 kilo. Dat was dus alleen de melk.

Hoe ben je dan van de melk afgekomen op de een op de andere dag gezegt ik drink het niet meer?
of anders?

F@TM@N (08/20/06 om 18:47:12):

Hoe ben je dan van de melk afgekomen

Gewoon vervangen door 3 liter Jenever… 2 dagen en je weet niet beter…. ;D  ;D  ;D

Helfrich (08/20/06 om 19:25:07):

Lijkt me een goede methode. Zullen we t.z.t. een afkick-kliniek beginnen, F@TM@N?

De komende jaren maakt men zich nog niet druk. “Ach, je hoort wel vaker tegenstrijdige berichten. En ze beweren tegenwoordig van alles dat het slecht voor je is…”

Dan dringt de ernst van de situatie langzaam maar zeker door. Een reclameverbod volgt. Waarschuwingen verschijnen op melkpakken. Zorgverzekeraars dreigen met hogere premies voor melkdrinkers. De horeca begint melkdrinkers te weren wegens onsmakelijk gedrag. Anonieme melkdrinkers verenigen zich. Er wordt geklaagd over melkdrinkers in de openbare ruimte en op de werkvloer, want de stille winden, veroorzaakt door darmrot, zorgen voor veel overlast en verminderde arbeidsproductiviteit.

Vervolgens lopen we binnen.

Kroeze (08/20/06 om 20:24:37):

Loordy schreef:

Hoe ben je dan van de melk afgekomen op de een op de andere dag gezegt ik drink het niet meer?
of anders?

Karakter tonen en niet meer drinken en een beetje hulp van F@tm@n en z’n methodes.

Christian (08/27/06 om 10:52:57):

Niet alleen ben ik ook gestopt met melk drinken..(ik heb nog wel Yoghurt op het menu staan)maar ik ga nu op meer dingen letten eigenlijk..een bewuster consumeren of zoiets..suiker bijv.schijnt ook niet best te wezen,en omdat ik toch wel van een beetje zoet hou en best wel wat gebruik,ben ik over gestap op een ongeraffineerde variant ‘Sucanat’..
en ipv zakken chips,haal ik nu een huismix bij de notenbar…en als klap op de vuurpijl geen gewone honing maar klaverhoning wat de klok slaat nu…lekker hoor.

Christian (08/28/06 om 20:31:53):

toeval..of een weldoordachte poging tot manipulate?..

vanavond in het 20.00 nieuws:

Oudste vrouw overleden,zou dacht ik 116 jaar oud zijn..wat hield haar al die tijd in leven,werd er door de nieuwslezer gezegd..juist!…meerder keren per dag een glas:koemelk!

F@TM@N (08/28/06 om 21:10:35):

Christian schreef:

toeval..of een weldoordachte poging tot manipulate?..

meerder keren per dag een glas:koemelk!

anders was ze 126 geworden….. ;D  ;D  ;D

anrepta (08/28/06 om 21:19:37):

Christian schreef:

juist!…meerder keren per dag een glas:koemelk!

Volgens de site van de BBC is het ezelmelk, en dan hebben ze het enkel over haar jeugd:

She was said to enjoy painting, embroidery, dancing and walking. In her youth she would also drink fresh milk from the donkeys at her aunt’s farm – something relatives credit with helping her live so long.

Christian (08/29/06 om 19:48:15):

anrepta schreef:

Volgens de site van de BBC is het ezelmelk, en dan hebben ze het enkel over haar jeugd:

..pure manipulatie dus..m.a.w. koopt meer koemelk!.. 😛

Loordy (08/30/06 om 19:44:57):

inmiddels terug thuis van uit het ziekehuis
heb suikerziekte ( diabetes)

mvg Loordy

anrepta (11/11/06 om 12:46:03):

Ik botste hier toevallig op een link, die me spontaan aan deze thread deed denken 😉
http://www.milksucks.com/

petervr (11/24/06 om 23:21:56):

Maar wel onmisbaar ingredient van een van de lekkerste dingen ter wereld….. Cappuccino!

Trouwens drinken wij europeanen hier eigenlijk als enige ter wereld melk, het grootste gedeelte van de wereldbevolking is lactose-intolerant…

radioflux (12/22/06 om 01:08:34):

De symbiose tussen koeien en Europeanen gaat zo’n 8000 jaar terug. Voordat we koeien hielden waren alleen zuigelingen in staat om lactose te verteren. Vanaf het moment dat koeienmelk voorhanden was hadden mensen die in staat waren om het te drinken een evolutionair voordeel, omdat het een waardevolle bron van eiwitten kon zijn in tijden van voedselschaarste. Kort na het ontstaan van de veehouderij trad er een mutatie bij mensen op, die voorkwam dat het lactase-gen na de kindertijd uitgeschakeld werd. Aangezien dit een waardevolle eigenschap was, verspreidde de mutatie zich – met de koeien – door Europa.

Elders ter wereld, waar koeienhouderij veel minder voorkomt, is ook de lactose-tolerantie veel beperkter. Sommige Aziatische bevolkingsgroepen kunnen melk verteren. Sommige Afrikaanse veehoudende volken ook, hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat de mutatie daar van een andere aard is, en minder lang geleden (ca. 3000 jaar) heeft plaatsgevonden. Maar ook daar heeft de melkconsumptie de veehouderij gevolgd. Zie dit Nature artikel.

Over de voor- en nadelen van melkconsumptie is het laatste woord nog niet geschreven. Helfrichs scenario (reclameverbod, waarschuwingen etc.) lijkt me een reele mogelijkheid.

En zolang de effecten niet echt duidelijk zijn, kunnen we natuurlijk ook sojamelk drinken…  ::)

petervr (12/24/06 om 20:32:12):

Al eens geprobeerd, soja melk? Je kunt veel leuke dingen doen met soja, begrijp me niet verkeerd, maar melk maken is er niet een van…

Hoe zit het dan trouwens met het feit dat Aziaten veel sneller dronken worden van Europeanen (enzym, lever etc.)? Of is dat gewoon een kwestie van veel oefenen?  ;D

Helfrich (12/24/06 om 23:37:16):

Als ik me niet vergis missen sommige Aziatische volkeren (en alle Indianen) het enzym alcohol-dehydrogenase. Wellicht dat mede daardoor zoiets smerigs als sake heeft kunnen voortbestaan; slechts een nipje uit zo’n onooglijk vierkant bakje volstaat voor die mensen om de hele avond strontlazarus door te brengen.

radioflux (12/25/06 om 00:09:31):

petervr schreef:

Al eens geprobeerd, soja melk? Je kunt veel leuke dingen doen met soja, begrijp me niet verkeerd, maar melk maken is er niet een van…

Voor verstokte melkdrinkers:
http://www.alprosoya.com/products/by_product/drinks/_en-uk/index.html

Helfrich (12/25/06 om 00:13:21):

radioflux schreef:

De symbiose tussen koeien en Europeanen gaat zo’n 8000 jaar terug.

8000 jaar stelt op evolutionaire schaal niets voor. Het uitschakelen van een enkel gen echter ook niet, en als zoiets (tijdelijk) voordeel oplevert kan het zich snel verspreiden.

Toch is lactosetolerantie door de levenslange aanmaak van lactase nauwelijks een adaptatie te noemen. Het kan een groot voordeel zijn in tijden van schaarste, maar meer dan een tolerantie voor een in essentie toxisch dieet is het niet: je sterft niet van de honger én je wordt niet onwel van de lactose.

Ondertussen overleef je als volwassen organisme op de voeding voor zuigelingen van een andere soort. Geen enkel dier houdt er dergelijke perverse gewoonten op na. Geen wonder, want zuigelingen hebben behoefte aan een ander voedingspatroon, liefst zonder al te veel lichaamsvreemde eiwitten: daarom komt melk altijd van de eigen soort en als het even kan van de eigen moeder.

Lactosetolerantie is ontstaan uit nood. Er is geen enkele reden om je als zuigeling te blijven gedragen wanneer er voldoende passende voeding beschikbaar is – en al helemaal niet om als volwassen individu de parasiterende zuigeling van een andere diersoort uit te hangen. Er valt niets goeds van te verwachten en dat blijkt meer en meer.

Helfrich (12/25/06 om 00:34:57):

Het visuele aspect heb ik slechts terloops aangestipt. Een andere belangrijke reden om geen melk (of surrogaatmelk) te drinken is dat de wereld al lelijk genoeg is. Toegegeven, dat is erg subjectief. Stelt u zich op onderstaand tafereel twee volwassen humane individuen voor, die prat gaan op hun beschaving en gezonde leefpatroon.

Stelt u zich anders de kantoorklerk in een Nederlands bedrijfsrestaurant voor, die zijn met margarine besmeurde sponsbroodje wegspoelt met melk uit een kartonnetje, vastgelegd op een plaatje met als bestandsnaam tasty_products.jpg

radioflux (12/25/06 om 00:41:42):

Helfrich schreef:

Als ik me niet vergis missen sommige Aziatische volkeren (en alle Indianen) het enzym alcohol-dehydrogenase.

Als we dit Wikipedia-artikel moeten geloven gaat het om een groep enzymen die nodig is voor de conversie van verschillende alcoholen naar ketonen en aldehyden, en omgekeerd. Ongetwijfeld zullen Aziaten en Indianen wel manieren hebben om die alcoholen te metaboliseren, alleen werkt het misschien niet zo goed voor ethanol. Uiteindelijk zal de rol van alcohol-dehydrogenases in het menselijk lichaam niet geevolueerd zijn om te zorgen dat een glas Helfrich Verte ons goed bekomt.

radioflux (12/25/06 om 00:49:50):

Helfrich schreef:

Geen wonder, want zuigelingen hebben behoefte aan een ander voedingspatroon, liefst zonder al te veel lichaamsvreemde eiwitten: daarom komt melk altijd van de eigen soort en als het even kan van de eigen moeder.

Ik heb mij dus ook altijd afgevraagd wat het gebruik van koeienmelk als babyvoeding voor effecten heeft op de ontwikkeling van de menselijke soort. Een koeienbaby heeft stoffen nodig die hem snel veel spieren doen kweken. Een mensenbaby heeft stoffen nodig die de hersenen doen groeien. Er is een wezenlijk verschil in samenstelling tussen die twee melksoorten.

Zonder nu direct te willen vervallen in innuendo’s, mogen we denk ik wel stellen dat het hoog tijd wordt voor een televisiecampagne: Terug naar de borst!

radioflux (12/25/06 om 00:53:52):

Helfrich schreef:

Stelt u zich op onderstaand tafereel twee volwassen humane individuen voor, die prat gaan op hun beschaving en gezonde leefpatroon.

Liever niet. Ik had net zo’n plezierige avond.

Helfrich (12/25/06 om 00:59:58):

radioflux schreef:

Als we dit Wikipedia-artikel moeten geloven gaat het om een groep enzymen die nodig is voor de conversie van verschillende alcoholen naar ketonen en aldehyden, en omgekeerd. Ongetwijfeld zullen Aziaten en Indianen wel manieren hebben om die alcoholen te metaboliseren, alleen werkt het misschien niet zo goed voor ethanol.

Volgens mij gaat het om een deficiëntie van een of meer dehydrogenases; in het dagelijkse metabolisch verkeer meestal geen probleem, maar dat ene glaasje kan er echt niet meer bij. Het zou trouwens ook kunnen dat aldehyde-dehydrogenases er iets mee te maken hebben. Ik heb er in een vorig bestaan iets over geleerd, maar hoe het precies zit zou ik moeten opzoeken.

Uiteindelijk zal de rol van alcohol-dehydrogenases in het menselijk lichaam niet geevolueerd zijn om te zorgen dat een glas Helfrich Verte ons goed bekomt.

Ik heb jaren in de clinch gelegen met teleologische denkers aan wat toen nog gewoon de Jezuïtische Universiteit was, maar tegenwoordig ben ik van mening dat iets dergelijks het Doel van de evolutie moet zijn.

radioflux (12/25/06 om 01:03:47):

Helfrich schreef:

Ik heb jaren in de clinch gelegen met teleologische denkers aan wat toen nog gewoon de Jezuïtische Universiteit was, maar tegenwoordig ben ik van mening dat iets dergelijks het Doel van de evolutie moet zijn.

Dus toch? Intelligent Design? 🙂

Helfrich (12/25/06 om 12:22:02):

Nijmeegse teleologie is veel subtieler dan ID of het Vliegend Spaghettimonster. De vraag waar ‘wij’ vandaan komen wordt niet gesteld, maar men richt zich op de finaliteit der dingen, al wordt de vraag waar ‘wij’ naartoe gaan ook niet expliciet gesteld (laat staan beantwoord).

Zo ligt in de natuur een “interne teleologie” besloten. Die vind je vanzelf, als je zoiets triviaals als causaliteit categorisch ondersteboven zet. De hele natuur is dan ineens “intern teleologisch” van aard, en ziedaar uw fundament voor een (milieu-) ethiek.

Als alles “intern teleologisch” van aard is, is het onmogelijk om op grond daarvan een onderscheid te maken tussen Goed en Kwaad. Dus toch geen ethiek, bij nader inzien, of hooguit het zoveelste gammele ethische bouwwerk van lik m’n kut.

Ruim tien jaar geleden hebben ze me toegezegd dat ik een brief zou ontvangen, zodra ze een oplossing hadden voor dit zelfgecreëerde schijnprobleem. Ik heb nog niets gezien. Mogelijk zijn ze het vergeten.

radioflux (12/26/06 om 00:19:01):

Als ze voor dat probleem een oplossing hadden kunnen vinden, dan zou er dus een noodzaak geweest moeten zijn voor het vinden van een oplossing. Het besef dat de enige noodzaak bestond uit het van de straat houden van een stel Jezuïten ging wellicht zelfs de meest enthousiaste aanhangers van omgekeerde causaliteit iets te ver.

Je zou er bijna van gaan hallucineren. Toch maar weer van de sojamelk af, dan.

Helfrich (12/27/06 om 23:51:00):

Oogmerk van dit ethisch systeem is nu juist om gemeenschapsgeld op te souperen met dergelijke beschamende larie.

Zenzero (04/30/07 om 00:54:03):

Dus kort samengevat, melk is niet zo gezond, als men ons wil doen geloven. Bon.
Maar er wel geld aan verdienen, hé

Want wat heeft dit godverdomme te betekenen?? Nou?

de ontbrekende afbeelding(en) zijn te vinden op: http://www.flickr.com/photos/redorange67/

“Melk! De groene motor” of “Groene melk. Goed voor elk”

de ontbrekende afbeelding(en) zijn te vinden op: http://www.flickr.com/photos/redorange67/

Helfrich (04/30/07 om 10:49:30):

Een en al platte commercie wat de klok slaat. Je hebt er toch wel op geklikt?

Overigens vraag ik me af of ze dat zomaar mogen zeggen: “nog gezondere melk”. Ook de slogan “het zit in onze natuur” vind ik bedenkelijk voor een overdosis lichaamsvreemde proteïnen. De reclamecodecommissie heeft destijds “melk is goed voor elk” verboden. Misschien moet ik hier ook eens werk van maken.

F@TM@N (04/30/07 om 11:15:33):

Melk is voor kalveren..

http://www.foodlog.nl/comments.php?id=1603_0_1_40_C

Maar we leven in een tijd waarin andere proberen te bepalen wat we eten ….niet omdat het lekkerder is maar omdat de Unilevers en de campinas daar nu eenmaal hun miljardenwinst uit halen.

Las zelfs laatst op foodlog dat er in 59 % van de gezinnen wordt gekookt …dat wil zeggen dat 41 % leeft van kant en klaar maaltijden afhaalchinees en pizza… :-/ http://www.foodlog.nl/comments.php?id=1561_0_1_80_C

Ik denk dat ik, die alles bereid uit verse ingredienten en met liefde een half uur in de auto zit voor een kilo roomboter van de boerderij of een goed stuk vlees ….tot een uitstervende minderheid behoor….

Helfrich (04/30/07 om 11:47:34):

“Samen zorgen dat de bruine boterham met een glas melk weer ‘vet cool’ wordt. Dat is de uitdaging voor overheid en Campina.”

A Clockwork Orange:


radioflux (04/30/07 om 11:56:27):

Zenzero schreef:

Want wat heeft dit godverdomme te betekenen??

Dat heeft te betekenen dat we het hier te vaak over m*lk hebben. Google reageert daarop door advertenties te ‘targeten’ op m*lkdrinkers.

Kortom, eigen schuld.

Helfrich (04/30/07 om 12:05:27):

We zitten hier op een ander subdomein. Ik weet niet of Google zo ver kijkt. Het zou kunnen. Het zou ook kunnen dat Campina “drank” als trefwoord heeft opgegeven, of zelfs vet coole drank als absynth.

F@TM@N (04/30/07 om 12:06:02):

A Clockwork Orange

Een heel bizare film …. heel lang geleden ….moet ik nog maar eens kijken..

Zenzero (04/30/07 om 14:30:50):

Helfrich schreef:

Je hebt er toch wel op geklikt?

Ik klik niet, want da’s niet lief, heeft de juffrouw (en dat was me ‘n [s] lekker wijf[/s] mooie vrouw) op school ooit eens tegen mij gezegd, om me te troosten (ik ben er nog van onder de indruk) nadat iemand mij verklikt had dus…
Ze noemde me trouwens ‘n charmeur, wist ik veel, wat dat betekende…