Koteletten in altbier

Goedkoop en snel. Ik heb mijn côtes de porc au vin blanc als volgt verrijnlandst:

De varkenskoteletten zijn Stielkoteletten. Ik denk dat die in het Nederlands ribkoteletten of zo heten.

Neem per kotelet ongever 50 gram champignons. Snijd eventueel drek der aarde eraf en spoel de champignons kort af (niet onderdompelen). Snijd ze in plakjes. Bak ze op hoog vuur in voldoende boter goudbruin gedurende een minuut of 5, totdat het meeste vocht eruit verdampt is. (Voor de Hollandse lezers: gebruik geen margarine. Gebruik sowieso nooit margarine!) Zet ze opzij in een vergiet.

Verspreid bloem op een bord. Geef een draai met de pepermolen erover. Haal de koteletten er goed doorheen en klop ze af.

Bak de koteletten in boter en olie aan beide zijden gedurende een paar minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur omlaag en voeg toe: een half kopje kippenbouillon, een half glas altbier, een takje tijm en een kneepje tomatenconcentraat (bij voorkeur van een redelijk merk, zoals Oro di Parma, en niet een of andere zoete shit waar nauwelijks tomaat in te herkennen valt).

Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het een minuut of 20 zachtjes sudderen. Kookt u te hard, dan wordt het vlees hard en heeft u de boel verkloot.

Voeg ten slotte de gebakken champignons toe en laat ze even opwarmen in de saus.

Direct serveren, bijvoorbeeld met gebakken aardappelen of aardappelkroketten.

Wijntip: Geen. Zet een paar gekoelde literflessen Schumacher Alt op tafel om te slempen.

4 Replies to “Koteletten in altbier”

  1. (Zo hee, hier knallt ein Gewitter uit de lucht!)

    Dit klinkt goed allemaal. Ik zou alleen die champignons nooit van hun leven onder het water afspoelen.
    Schoonborstelen is het devies, bij voorkeur met een poederkwast.

    (Nah! En nu hagelt het!)

  2. Als je champignons kort afspoelt nemen ze hooguit een klein beetje vocht op. Pas als je ze ondergedompeld houdt kunnen ze merkbaar wat smaak verliezen aan het water. Bovendien bakken we ze droog, dus het is volstrekt onzinnig om ze vochtvrij te houden. Champignons borstelen is huisvrouwensnobisme waar niets mee te winnen valt.

  3. Champignons kort afspoelen is homoseksueel gedrag waar niets mee te winnen valt. Keukenpapier gebruiken is het devies. Geef ze een veeg, daar is niets mis mee. ‘We’? Wie zijn we? Helfrich en zijn alter ego’s?

Geef een reactie