The best place in town

Net als onze organisatie is Quinta-Wijnen importeur van Distillerie Guy te Pontarlier. Dus voor echte absint (“da real xit”) moet je in Amsterdam bij Quinta zijn:

The best place in town

François Guy heeft bij de ontwikkeling van zijn absint voor de veilige weg gekozen. Met een bescheiden 45% alcohol en zonder venkel gaat hij problemen met de Franse regelgeving uit de weg en richt hij zich op de pastisdrinker die weleens wat anders wil proberen. Het resultaat daarvan wordt nu in Nederland aangeboden als de echte absint.

Ik ben bijna de laatste persoon in de absintwereld die nog respect heeft voor François Guy. Zowel voor de man als zijn product. Het is goed te drinken en destijds was het een prestatie om het in deze vorm in Frankrijk neer te zetten, maar voor de hedendaagse absintheur is het als echte absint volstrekt oninteressant. Die verstaat onder echte absint heel wat anders. Zelfs in Nederland wordt er “echtere” absint gemaakt.

Quinta draagt het nodige aan om aan te geven hoe echt de Guy wel is:

gouden medaille “Absinthiade”

Nou, dan weet je het wel.

Van oorsprong een medicinale alcoholhoudende drank bedoeld om lichaamsspanning te verlichten, naar een recept van de Zwitserse arts, Dr. Ordinaire. Het werd uiteindelijk een zeer populaire drank, mede vanwege de prettige ontspannen roes die deze drank opleverde.

En als klap op de vuurpijl, minstens net zo echt als de bekende Tsjechische fake:

Het effect is licht opiumachtig, zacht, vriendelijk en met eventueel kleurrijke, ietwat bizarre dromen.

http://www.quinta-wijnen.nl/absinthe.html

We kunnen er nog steeds om lachen, zij het misschien niet van plezier. Het is eerder een soort pleurashocklach zoals in Thomas Mann’s Toverberg; een ongekende emotie waar geen uiting voor bestaat en die dus maar een lach wordt, wanneer het blootgelegde borstvlies met een stomp voorwerp wordt betast.

Het is de apotheose van de Ersatz en de ongehoorde flauwekul, zoals die in deze mate wellicht alleen in het nuchtere Nederland mogelijk is.

Ondertussen gaan wij natuurlijk door met de productie en import van echte absint in Nederland, zij het slechts voor een selecte groep van zwevers. Zwevers met smaak en verstand — dat dan weer wel.

Geef een reactie